Rooie oortjes

Sex sells! Geldt dit devies ook in de popmuziek?

Het mooie aan popmuziek is, is dat het een afspiegeling is van het leven. Bij dat leven, alles tussen geboorte en de dood, hoort natuurlijk ook seks!. In dit artikel behandel ik tien nummers uit de popmuziek die te maken hebben met seks. Welke nummers zijn het, welke zinsneden maken expliciet of impliciet verwijzingen, en hoe deden ze het bij het publiek? Vragen waar ik antwoord op geef. Uiteraard is de selectie voer voor discussie, er is immers zoveel potentieel om uit te kiezen. Zo heb ik heel bewust de hele hiphop scene links laten liggen. Dat heeft puur met mijn persoonlijke voorkeur te maken. Daarmee laat ik wel een zee aan potentieel liggen, want denk maar eens aan de volgende nummers: Doin' It van LL Cool J, Milkshake van Kelis, Push It van Salt-N-Pepa, of Pony van Ginuwine. Geniet in ieder geval van de volgende selectie songs. Laat die rooie oortjes maar gebeuren, want geloof me, krijgen zul je ze...

10. Sex Dwarf - Soft Cell

Soft Cell was een Engels synthesizerduo dat bestond uit Marc Almond (zang) en David Ball (synthesizers). Hun songteksten gingen vaak over liefde en romantiek maar ook over onderwerpen als travestie, drugs en moord. Ze hadden een wereldwijde hit in 1981 met het nummer Tainted love, een cover van een nummer uit 1964 van Gloria Jones. De groep werd geassocieerd met een stroming in de newwavemuziek die bekendstond als "New Romantics". Andere bands die tot deze stroming werden gerekend zijn bijvoorbeeld Visage, Duran Duran en Spandau Ballet. Eind 1981 verscheen het debuutalbum Non-Stop Erotic Cabaret. Op dit album stond naast de wereldwijde hit Tainted Love ook het nummer Sex Dwarf dat hier besproken wordt. Op het album horen we het geluid van de donkere en grimmige kant van het nachtleven van de vroege jaren tachtig.

Soft Cell

De tekst zelf van Sex Dwarf is redelijk absurdistisch. Een seks dwerg aangelijnd aan een zwarte lijn. Paraderend door de straten. En dit speelt zich uiteraard allemaal af in het nachtleven, in en om de discotheken.

We can have playtime
In my little playroom
Disco dollies
My sex dwarf
And my dumb chauffeur
I would like you on a
	long black lead
You can bring me all the
	things I need.
  
Sex dwarf
Isn't it nice
Luring disco dollies to a
	life of vice
Isn't it nice
Sugar and spice
Luring disco dollies to a
	life of vice.
 
De tekst houdt het midden tussen uitgesproken expliciet en impliciet. Het laat aan de luisteraar nog iets aan de eigen inbeelding over om te bepalen wat de hoofdpersoon nou precies wil doen met de seks dwerg.

Sex Dwarf was zoals gezegd niet de grootste hit van het album, dat was Tainted Love. Er was in die tijd meer te doen om de videoclip. Het gehele album werd vergezeld van een video, getiteld Non-Stop Exotic Video Show, geregisseerd door Tim Pope. De video zorgde voor wat controverse, vooral door de clip van Sex Dwarf. De originele versie van die clip werd door de politie in beslag genomen en gecensureerd nog voordat hij was uitgebracht. In de remake van de clip zien we Marc Almond gekleed in een smoking, die een symfonisch orkest dirigeert bestaande uit louter travestieten. De clip die hier overigens te zien valt, is een live uitvoering van Sex Dwarf.

9. Jeepster - T.Rex

Marc Bolan is de grote man achter T.Rex. Vanaf de oprichting in 1967 heette de band Tyrannosaurus Rex. Pas vanaf 1970 wordt de bandnaam ingekort tot T.Rex. Naast deze wijziging werd de bandbezetting en het type muziek dat ze speelden gewijzigd. Ze begonnen met hippieachtige folkmuziek, maar gingen gaandeweg over naar de stevigere rock. De muziek waar we het nummer Jeepster toe rekenen behoort tot de glamrock: gespierde muziek gespeeld door bands die zichzelf vrij vrouwelijk kleedden, schminkten en onder de glitters zaten.

T.Rex

Jeepster staat op het album Electric Warrior uit 1971. Het album betekende de doorbraak van T.Rex in de US. Enkele singles van het album deden het erg goed, zoals Get It On. Tot op de dag van vandaag wordt Electric Warrior beschouwd als een pioniersalbum voor de glamrock.

Het nummer Jeepster is gebaseerd op het nummer You'll Be Mine van Howlin' Wolf, dat overigens geschreven was door Willie Dixon. En net zoals het heel gewoon is in de blues, zitten er veel seksuele referenties in Jeepster. Marc Bolan maakte vaker gebruik van het metafoor auto in zijn muziek. Een Jeepster verwijst namelijk naar een echte auto, een Jeep. Een zeer mannelijke, stoere, allterrain wagen. Als je goed kijkt naar al die zaken waar de Jeep voor staat, de mannelijkheid, de stoerheid, het ruige, dan begrijp je heel goed wat Bolan bedoelde met de regel "Girl I'm just a Jeepster for your love".

Oh girl I'm just a Jeepster
For you love
You slide so good
With bones so fair
You've got the universe
Reclining in your hair
Just like a car
You're pleasing to behold
I'll call you Jaguar
If I may be so bold

8. Let's Get It On - Marvin Gaye

Zeg je Marvin Gaye, zeg je seks. Met zijn zoetgevooisde stemgeluid brengt hij iedereen naar grote hoogten. Naast Barry White zal Marvin Gaye het vaakst te horen zijn in slaapkamers, terwijl **** is going on.

Oorspronkelijk zou Gaye een vervolgalbum uitbrengen op het sociaal-politieke What's Going On, maar door het tegenvallende succes van het beoogde titelnummer You're the Man (over de verkiezingscampagne van 1972) besloot hij daar vanaf te zien. Gaye kampte lange tijd met een schrijversblok. Pas in februari 1973 durfde hij het aan om een nieuw album op te nemen. Het hele album Let's Get It On kwam in het teken te staan van seks en liefde. "Seks en liefde zijn twee verschillende dingen die echter een gouden combinatie vormen als twee mensen er juist mee om weten te gaan" schreef hij in de hoestekst. Ook de aanwezigheid van zijn latere echtgenote Janis Hunter (Gaye was officieel nog getrouwd met Anna Gordy) werkte inspirerend.

Let's Get It On werd lovend ontvangen door de pers en haalde de tweede plaats in de Amerikaanse albumlijst. Het album maakte van Gaye de succesvolste Motown-zanger, en geldt tegenwoordig als hoogtepunt in zijn oeuvre naast What's Going On.

Marvin Gaye

De tekst van Let's Get It On laat niets aan twijfel over: het nummer gaat over het bedrijven van de liefde, of beter, Gayes smeekbedes aan een (onbekende) vrouw om seks met hem te bedrijven. In het laatste couplet vraagt Gaye tamelijk overbodig aan de vrouw die hij wil liefhebben: "C'mon baby. Do you know the meaning?" Nou, als zij de boodschap niet zou hebben begrepen, dan weet ik niet hoe Gaye het anders duidelijk had moeten maken. Explicieter dan deze tekst kan bijna niet. Of toch? Hieronder nog een paar tekstregels.

C'mon, c'mon, c'mon, c'mon, c'mon, darlin'
Stop beatin' 'round the bush
Oh, gonna get it on
Threaten' you, baby
I wanna get it on
You don't have to worry that it's wrong
If the spirit moves ya
Let me groove ya good
Let your love come down
Oh, get it on
 

7. Sledgehammer - Peter Gabriel

Peter Gabriel is tegenwoordig vooral bekend van zijn solo-werk, zijn baanbrekende videoclips en als de man achter het Real World-label waarop vele wereldsterren de kans kregen hun unieke muzikale gaven ten gehore te brengen. Maar wat velen vergeten zijn is dat Peter Gabriel in 1967 samen met Mike Rutherford, Anthony Phillips en Tony Banks de oprichter was van de symfonische rockband Genesis. Hun eerste album From Genesis to Revelation flopte weliswaar, maar vooral de liveoptredens maakten naam. Gabriel viel op door zijn extravagante kostuums, ladingen make-up en zijn klagende zang. Het ene moment leek hij vanuit de ruimte gestapt en het andere moment had hij de allure van een middeleeuwse ridder. Na de albums From Genesis To Revelation en Trespass stapte Anthony Phillips wegens podiumangst uit de band. Gitarist Steve Hackett en drummer Phil Collins werden aangetrokken als vervangers. Met Selling England by the Pound (1973) was Genesis voor het eerst succesvol. Het album bracht de groep haar eerste hitsingle, I Know What I Like. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway (1974) leidden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975.

Gabriels eerste soloalbum kwam uit in 1977 en bevatte de grote hit Solsbury Hill. Het album zou oorspronkelijk geen andere titel meekrijgen dan Peter Gabriel. Hij deed dit ook met de volgende drie albums. Zijn bedoeling was om een merk en een product met een eigen identiteit te creëren. Gabriels sologeluid was toegankelijker, minder zwaar en vooral minder rock dan het symfonische rockgeluid uit zijn Genesis-tijd. Gabriel bereikte definitief de status van superster in 1986 met zijn vijfde soloalbum So. Het album werd dubbel platina en won meer dan vijftig awards. De eerste single van So, het nummer dat hier centraal staat, Sledgehammer, was een enorm commercieel succes aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Opvallend was de bijbehorende videoclip doordat er gebruik was gemaakt van de baanbrekende techniek van plasticine stop-motion-animatie (overigens had Frank Zappa zich al van een vergelijkbare techniek bediend bij het maken van de film Baby Snakes uit 1979).

Sledgehammer

Maar waarom staat Sledgehammer in de top tien van rooie oortjes-liedjes? Het is toch een onschuldig nummer met een prachtige videoclip. Hardop brul je het nummer met gemak mee. En toch. Het woord Sledgehammer, dat in het Nederlands mokerhamer betekent, is namelijk een metafoor voor de penis. Juist ja. Het nummer gaat over neuken: de penis als mokerhamer, de zanger die tot de vrouw zegt "open up your fruitcase". Of dacht je dat fruitcase hier echt een fruitmand betekende. Kom op hé, niet zo naïef. De volgende zinsneden bewijzen alles:

you could have a big dipper
going up and down, all around the bends
you could have a bumper car, bumping
this amusement never ends

.......

show me round your fruitcase
'cos I will be your honey bee
open up your fruitcage
where the fruit is as sweet as can be
 
Oh ja, en mocht je nog niet overtuigd zijn, kijk dan goed naar de eerste 30 seconden van de videoclip van Sledgehammer. En zeg me niet, dat je niet ziet dat het spermatozoïden zijn...

6. Orgasm - Prince

Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince (Minneapolis, Minnesota, 7 juni 1958), is een Amerikaans popartiest en muzikant. In april 1978 kwam zijn eerste soloplaat uit, genaamd For You. Hij speelde op dit debuutalbum alle instrumenten zelf en hij was op één nummer na verantwoordelijk voor alle composities. Dit tekende de artiest Prince: een veelzijdig muzikant, componist, controlfreak en workaholic. Zijn muziekstijl kan het beste omschreven worden als R&B, elektro-funk. In zijn gehele loopbaan heeft Prince talloze albums uitgebracht. Hij zou dit overigens niet alleen blijven doen. In de jaren tachtig had hij de band The Revolution om hem te begeleiden en in de jaren negentig was dat The New Power Generation. 3RDEYEGIRL, is vanaf 2014 Princes backing band nadat hij terugkeerde bij platenmaatschappij Warner Music, de maatschappij waar het ooit voor hem mee begon.

Onder muziekcritici worden over het algemeen drie albums van Prince uitgelicht die als zijn beste werk gelden. Dat zijn Dirty Mind, Purple Rain en Sign “☮” the Times. Het album waarop Orgasm staat, het album Come geldt als één van zijn laagvliegers. Niettemin past dit album, en het gekozen nummer uitstekend in het thema van dit artikel. Het is het eerste album na de publieke discussie tussen Prince en Warner Bros. Op de albumhoes staat "Prince: 1958–1993", wat refereert aan de "dood" van Prince en de "geboorte" van TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince). Het album ontving in het algemeen weinig lovende reacties van fans en was zelfs in feite door Prince gesaboteerd door het album te ridiculiseren door het te bestempelen als "oud materiaal". Toch deed Come het commercieel gezien aardig. Het album werd platina.

Prince

Orgasm kent weinig tekst, of je moet het gekreun van Vanity al fonetisch uitschrijven. Ik wilde het nummer desondanks opnemen, omdat het één van de meest expliciete seksuele verwijzingen is van een nummer uit de popmuziek ooit. Het is de combinatie van de titel met het gekreun, waar je na beluistering letterlijk rooie oortjes van krijgt. Het gekreun is zoals gezegd van Vanity en was reeds in 1983 opgenomen voor het niet uitgebrachte nummer Vibrator. In de credits valt het volgende te lezen bij Vanity's naam: partner on ORGASM: she knows. Het beetje tekst dat het nummer kent is expliciet genoeg en behoeft weinig toelichting:

Here I, here I, here I come
(come with me)
Now
Come

Imagine what U look like from across the room
u're almost there

Come

Oh yeah

I love U

Er bestaat naar mijn weten geen clip van Orgasm, of een live-versie van het nummer op YouTube of een ander kanaal. Wel is een audio-fragment beschikbaar. Het betreft een fragment van ongeveer 20 seconden. Heb je een account voor Soundcloud, dan kun je het in z'n geheel beluisteren. Maar via Spotify zou je het nummer ook moeten kunnen vinden.

5. Whole Lotta Love - Led Zeppelin

Led Zeppelin was een Engelse rockband, opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij als enige lid van de Yardbirds was overgebleven. Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums). In oktober 1968 neemt de groep zijn eerste plaat op. Keith Moon, de drummer van The Who, had echter weinig vertrouwen in deze nieuwe band. Hij voorspelde dat de band "would go down like a lead balloon" (zou neerstorten als een loden ballon). Dit inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen. Na een tournee door Engeland volgt een Amerikaanse tournee van 26 december 1968 tot 8 februari 1969. Tussendoor komt op 12 januari 1969 het eerste album Led Zeppelin uit, een lp met zowel harde blues als akoestische nummers. In hetzelfde jaar komt ook Led Zeppelin II uit, een album waarvan de nummers op verschillende plaatsen tijdens de tournees opgenomen zijn. Op Led Zeppelin III zijn Engelse folk-invloeden te horen, een geluid dat op Led Zeppelin IV versterkt wordt. Het vierde album wordt, vanwege de in runentekens geschreven titel, ook wel The Runes Album genoemd. Op dit album staat de wereldhit Stairway to Heaven, die echter nooit als single is uitgebracht. Drummer Bonham overleed op 25 september 1980. Eind 1980, enkele maanden na het overlijden van Bonham, hield Led Zeppelin op te bestaan.

Led Zeppelin II

Het nummer Whole Lotta Love werd als cover uitgebracht door Led Zeppelin. Het originele nummer komt van de bluesschrijver Willie Dixon. Whole Lotta Love is het openingsnummer van Led Zeppelin II. Het nummer werd opgenomen in mei en uitgebracht op 22 oktober 1969. Het is feitelijk een bewerking van You need loving van The Small Faces en het origineel daarvan, You need love van Willie Dixon. Ook werd het nummer door veel artiesten gecoverd, zoals de versie van Tina Turner op haar album Acid Queen. Whole Lotta Love haalde de 75ste plaats in de "Rolling Stones list of the 500 greatest songs all time". Op een lijst van "Q Magazine" haalde het de derde notatie. In de jaarlijkse Top2000 lijst van Radio 2 haalt het nummer de laatste jaren een plek net onder de honderd. Daarmee bewijst het zijn absolute klassiekerstatus. Het meest kenmerkende aan Whole Lotta Love is de gitaarriff van Jimmy Page. Die is denk ik net zo kenmerkend en herkenbaar als de riff van Smoke On The Water van Deep Purple.

En dan de reden waarom Whole Lotta Love in dit artikel besproken wordt. "Heel veel liefde" is de letterlijke vertaling van de titel, maar wordt dit ook letterlijk bedoeld? Het antwoord is: nee. Het verwijst (om maar met de deur in huis te vallen) naar de grootte van het geslachtsdeel van de hoofdpersoon. Laten we voor het gemak zeggen dat het verwijst naar Plants geslachtsorgaan. Een aantal tekstcitaten maakt duidelijk dat het gaat over seks, de penis. "Way, way down inside, I'm gonna give you my love". Maar wat te denken van "I'm gonna give you every inch of my love". Het is algemeen bekend dat mannen de lengte van hun piemel meten in centimeters. In Engeland is inch het equivalent van centimeter. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan volgen hieronder nog enkele zinsneden uit Whole Lotta Love:

You've been coolin', baby, I've been droolin'
All the good times, baby, I've been misusin'
Way, way down inside, I'm gonna give you my love
I'm gonna give you every inch of my love
Gonna give you my love
Yeah! All right! Let's go!

Way down inside, woman
You need love

Shake for me, girl
I wanna be your backdoor man
 

4. I Have Been In You - Frank Zappa

Frank Vincent Zappa (Baltimore (Maryland), 21 december 1940 – Laurel Canyon (Californië), 4 december 1993) was in de eerste plaats een Amerikaans componist. Daarnaast was hij een gerespecteerd musicus (hij speelde grandioos gitaar en later synclavier), arrangeur, producer en filmmaker. Zappa mengde op geheel eigen wijze rockmuziek met psychedelica, jazz, experimentele muziek en eigentijdse klassieke muziek gecombineerd met een grote dosis zelfspot, humor en performance-art. Medio jaren zestig werd Zappa lid van The Soul Giants. Hij werd de gitarist van de band. Niet lang daarna werd hij de 'leider', en hernoemde hij de band The Mothers. Ze werden opgemerkt door verschillende platenproducers en door Tom Wilson binnengehaald bij Verve Records. Ze moesten wel de naam van de band veranderen van The Mothers, naar The Mothers of Invention, omdat mother een afkorting van motherfucker was (in die tijd werden goede muzikanten in het milieu motherfuckers genoemd). In 1966 kwam het eerste album van de band, Freak Out!, uit.

Opmerkelijk is dat Zappa nooit 'samenwerkte' met muzikanten op de manier die gebruikelijk was in de popmuziek. Hij nam muzikanten in dienst, betaalde hun loon en ontsloeg ze. Tot en met 1975 heette zijn band The Mothers of Invention, daarna ging hij onder zijn eigen naam verder. Zowel MOI als de bands waarmee Zappa na 1975 op tournees ging bestonden bij voortduring uit andere leden. Tot de leden kunnen o.a. de volgende artiesten gerekend worden: Captain Beefheart, George Duke, Steve Vai, Johnny 'Guitar' Watson, Lowell George, Ruth Underwood en Terry Bozzio.

Naast zijn interesse voor onder anderen Karlheinz Stockhausen, Igor Stravinsky en Anton Webern, is Zappa ook bekend om zijn idolatrie van Edgard Varèse, een modern componist. Zappa was een man van precisie, zeer kritisch op zichzelf. Hij voerde steeds vernieuwingen door. Hij was de tweede in de popgeschiedenis die een dubbel-lp uitbracht (de eerste was Bob Dylan met Blonde on blonde). Hij produceerde, behalve zijn twee eerste platen, alles zelf, en was een van de eerste muzikanten die op een 4-track opnam, die hij dan nog zelf in elkaar geknutseld had. Zijn muziek laat zich bestempelen als avant-garde. De muzikant was vaak politiek en maatschappijkritisch in zijn teksten, die gekenmerkt worden door hun ironie. Zappa ageerde tegen oorlog, het fundamentalistische geloof en kleinburgerlijkheid, maar ook de popcultuur (hippies, discomuziek enzovoort) bleef niet gespaard. Vooral de media moeten het ontgelden in zijn nummers. Televisie, zo meende hij, is een gevaarlijke propagandamachine. Dit is te horen in zijn nummer I'm the slime uit 1973. Zijn teksten waren ook omstreden vanwege de vele verwijzingen naar sex en sexuele aberraties.

In 1985 nam Zappa deel aan een hoorzitting die was georganiseerd door het PMRC (Parents' Music Resource Center), waaraan onder andere Tipper Gore, de vrouw van Al Gore, was verbonden. Deze instelling beweerde dat de Amerikaanse platenindustrie de jeugd van Amerika blootstelde aan "seks, geweld en de verheerlijking van drugs en alcohol". Zappa trad tijdens deze 'congressional hearing' op als voorvechter van de muzikale vrijheid en bestreed met verve de mening van het PMRC. Muzikaal nam Zappa wraak met het album FZ meets the Mothers of Prevention uit 1985.

Frank Zappa - Sheik Yerbouti

In 1979 bracht Zappa twee van zijn meest succesvolle albums uit: Sheik Yerbouti en Joe's Garage. Het dubbelalbum Sheik Yerbouti was de eerste uitgave op het nieuwe label Zappa Records. Dit commercieel meest succesvolle album bevat het voor een Grammy genomineerde Dancin' Fool. Het succes was vooral te danken aan Bobby Brown (goes down), vooral dankzij de zeer expliciete tekst over een jonge mans ontmoeting met een "dyke by the name of Freddie". Sheik Yerbouti begint met I Have Been In You. Het is bedoeld om de draak te steken met Peter Framptons 1977 hit I'm in You. Dat doet het vooral door het gehele nummer bijna absurd expliciet seksistisch te zijn. Het nummer beschrijft hoe de man tegen een vrouw zegt dat hij 'in haar' is geweest en dat hij vooral nog een keer 'in haar' gaat. Tsja, m.a.w., het is een nogal expliciete omschrijving van een penetratie. Het erge is ook nog dat hij halverwege het nummer zingt dat, terwijl hij 'in haar' was, nogal een bruut was en haar ruw behandelde. Zo gaat het nummer van A - Z. Zet dit af tegen het vrolijk gezongen intro koortje en de vrolijk klinkende opbouw van het nummer, en je weet dat het vooral Zappa's bedoeling was Peter Frampton zo belachelijk te maken, dat je hem en diens muziek nooit meer serieus zou nemen. In tegenstelling tot Zappa's muziek uiteraard.

I have been in you, baby
And you
Have been in me
And we
Have be
So intimately
Entwined
And it sure was fine

And while
I was inside
I mighta been
Undignified
And that is maybe
Why you cried
I don't know
Maybe so,
But what's the difference now?

I have been in you, baby
You have been in me
Aw' little girl, there ain't no time
To wash yer stinky hand
Go 'head 'n' roll over
I'm goin' in you again
In you again
In you again
In you again ...
I'm goin' in you again-ahhh
 

3. The Lemon Song - Led Zeppelin

Led Zeppelin II is tijdens korte tussenpozen tussen optredens en tours in Engeland en de Verenigde Staten in elkaar gedraaid. Soms heeft het tijdgebrek waarmee dit album tot stand is gekomen, er zelfs toe bijgedragen dat het geheel beter is geworden. De nummers Whole Lotta Love, The Lemon Song en Bring It On Home zijn allemaal op beproefde bluesbeginselen gebaseerd en hebben een ruw tintje dat met de luxe van van meer tijd en geld misschien wel weggeproduceerd waren.

Led Zeppelin II - insert

Whole Lotta Love en The Lemon Song bevatten allebei seksuele thema's. Whole Lotta Love is al besproken in hoofdstuk 5. De citroen in The Lemon Song is een metafoor voor de penis. Dit wordt vooral duidelijk uit de volgende zin uit het nummer: "Squeeze me baby, till the juice runs down my leg". Hier zei Robert Plant later zelf het volgende over: "Led Zep II was very virile. That was the album that was going to dictate whether or not we had the staying power and the capacity to stimulate. It was still blues-based but it was a much more carnal approach to the music and quite flamboyant. It was created on the run between hotel rooms and the GTOs, and that was quite something." Met de GTOs bedoelde Plant een "groupie groep" bestaande uit meiden die zich in de jaren zestig ophielden in Californië op jacht naar mannelijke leden van populaire rockbands, waaronder Led Zep die tussen 1968 en 1969 tourden door Amerika. Oorspronkelijk heetten ze de "The Laurel Canyon Ballet Company", maar op advies van Frank Zappa, veranderden ze hun naam naar GTOs. Frank was hun financiële steun, supporter en producer. De naam zou staan voor Girls Together Outrageously. En je kunt al raden dat Robert Plant meer deed dan gewoon "kletsen" met de dames.

De zin van hierboven is wellicht niet heel expliciet, maar de goede verstaander herkent al heel snel het gebruik van metaforen, waarbij de citroen de penis is en de juice staat voor sperma. Dit taalgebruik is redelijk exemplarisch voor de bluesmuziek waar The Lemon Song natuurlijk ook op geënt is.

Tot slot de kernzinnen uit The Lemon Song

Squeeze me baby, till the juice runs down my leg. [X2]
The way you squeeze my lemon, I'm gonna fall right out of bed. 

I'm gonna leave my children down on this killing floor.
 

2. Darling Nikki - Prince and The Revolution

Purple Rain is het zesde album van de Amerikaanse popartiest Prince, het eerste album van Prince and The Revolution en werd uitgebracht in 1984. Het album fungeerde als de soundtrack van de gelijknamige film. Het album, de film en de singles maakten van Prince een wereldster. Wereldwijd zullen er uiteindelijk 16,3 miljoen (tot 2000) exemplaren van het album verkocht worden, waarvan er 11,3 in de Verenigde Staten. De rockballade Purple Rain en When Doves Cry werden respectievelijk in Europa en de V.S. zijn grootste hits ooit.

Purple Rain - Prince & The Revolution

In hoofdstuk 4, waar ik I Have Been In You van Zappa behandelde, gaf ik aan dat Frank Zappa in 1985 deelnam aan een hoorzitting die was georganiseerd door het PMRC (Parents' Music Resource Center), waaraan onder andere Tipper Gore, de vrouw van Al Gore, was verbonden. Deze instelling beweerde dat de Amerikaanse platenindustrie de jeugd van Amerika blootstelde aan "seks, geweld en de verheerlijking van drugs en alcohol". Zappa trad tijdens deze 'congressional hearing' op als voorvechter van de muzikale vrijheid. Wat ik niet vertelde was de vermoedelijke aanleiding voor het in het leven roepen van de PMRC. Tipper Gore zou getuige zijn geweest van haar toen 11-jarige dochter die naar Prince's Darling Nikki zat te luisteren. Uiteindelijk kon niet voorkomen worden dat de zogenaamde Parental Advisory-stickers op albums zouden verschijnen, waarin de waarschuwing stond dat het album expliciete teksten bevatte ("contains explicit lyrics").

Om heel eerlijk te zijn....ik kan me Tipper Gore's reactie nog wel voorstellen. Ik zou ook schrikken als ik hoorde dat mijn dochter naar zulke liedjes zat te luisteren. Daar moet je je bij indenken dat het voor de dochter van Tipper Gore een nummer gezongen was in haar moedertaal. Daarmee rechtvaardig ik niet de PMRC en de waarschuwingsstickers. Ik ben groot voorvechter van vrijheid van meningsuiting, en artistieke expressie van muzikanten. Ik steun Zappa's pleidooi. Het is aan ouders om toezicht te houden: waar laat je je kind wel of niet naar luisteren. En hoe erg is het? Vroeg of laat ontdekken ze deze muziek zelf wel. Want het is wel een verdomd goed nummer.

Wat maakt de tekst dan zo extreem? Prince beschrijft het verhaal van een meid genaamd Nikki die hij tegenkomt in een hotellobby. Hij ziet Nikki masturberen. Vervolgens raakt hij verwikkeld in een seksaffaire met haar, waarin Nikki vooral laat zien hoe goed ze zich kan laten gaan (to grind heeft hier de seksuele connotatie van schuren, slijpen). Hieronder zet ik enkele passages neer uit Darling Nikki.

I knew a girl named Nikki
I guess U could say she was a sex fiend 
I met her in a hotel lobby 
Masturbating with a magazine 
She said, “How'd U like 2 waste some time?” 
And I could not resist when I saw little Nikki grind

The castle started spinning 
Or maybe it was my brain 
I can't tell U what she did 2 me
But me body will never be the same 
Her lovin' will kick your behind
Oh, she'll show U no mercy 
But she'll sho'nuff, sho'nuff show U how 2 grind

Your dirty little Prince wanna grind grind grind grind grind grind grind grind grind
 

De video is afkomstig uit de film Purple Rain. De kwaliteit is helaas niet geweldig, maar het is überhaupt al een flinke speurtocht om iets van Prince op internet te vinden wat hij niet heeft laten verwijderen. In de film Purple Rain, is het nummer gericht op het karakter van Apollonia Kotero wanneer ze besluit te gaan werken voor de tegenstrever van Prince ("the Kid") in de film. Die tegenstrever wordt gespeeld door Morris Day.

1. Dinah Moe Humm - The Mothers Of Invention

De absolute nummer 1 in mijn beleving, is Dinah Moe Humm van Frank Zappa's groep The Mothers Of Invention. Het verhaal is ontzettend expliciet en behoeft vrijwel geen nadere duiding als je gewoon de tekst beluistert. Het vertelt het verhaal van een vrouw die wedt om 40 dollar dat de verteller haar niet kan laten klaarkomen. Die weddenschap neemt de man aan en gaat voortvarend aan het werk. Maar wat hij ook doet, ze wil maar niet klaarkomen. Dan ziet hij in de hoek van de kamer de ietwat (geestelijk) beperkte zuster. Hij denkt "wat kan mij het ook allemaal schelen", en hij besluit zich te richten op de zuster. Dan blijkt dat de andere zuster er opgewonden van raakt, tot het punt dat ze klaarkomt en de man de weddenschap heeft gewonnen.

Het album Over-Nite Sensation waar Dinah Moe Humm van afkomstig is kent meerdere nummers die seks als thema hebben. Maar niet alleen maar, want anders haken misschien toch potentiële luisteraars af. Voor hen is er bijvoorbeeld Montana waar het verbouwen van flosdraad centraal staat ;-) Over-Nite Sensation is het zeventiende studio album van Frank Zappa en The Mothers of Invention. Het werd op 7 september 1973 uitgebracht en werd direct gevolgd door Zappa's solo album Apostrophe (') (1974), welke tijdens dezelfde sessies was opgenomen. Bijzonder feit is dat de Ikettes, bestaande uit Tina Turner en andere achtergrondzangeressen, ingehuurd waren voor de opnames. Omdat Ike Turner de muziek maar niets vond, is besloten de Ikettes van de credits te halen. In de documentairereeks Classic Albums van Eagle Rock Entertainment over Apostrophe (') en Over-Nite Sensation is dit verhaal terug te zien. De reeks verscheen op DVD op 1 mei 2007.

Over-Nite Sensation - The Mothers Of Invention

Over-Nite Sensation en Dinah Moe Humm werden destijds niet heel goed ontvangen, vooral vanwege de expliciete seksuele songteksten. Maar vele jaren later, kwam de waardering die het album toekomt. Dat bleek wel uit het feit dat het album onderwerp werd van de Classic Album reeks. Bij het Zappa-publiek werd Dinah Moe Humm een live-favoriet, tot een zeker afgrijzen van Gail, de vrouw van Frank.

Hier volgen enkele coupletten uit Dinah Moe Humm. De band Aerosmith zou later in hun nummer Girls Keep Coming Apart van het album Permanent Vacation de volgende zinsnede "She was buns-up kneelin' / Buns up! / I was wheelin an' dealin'" citeren als "So there she was / buns up and kneelin' / I was wheelin' and a-dealin'".

I couldn't say where she's coming' from,
But I just met a lady named Dinah-Moe Humm

She stroll on over, say look here, bum,
I got a forty dollar bill say you can't make me cum
(Y'jes can't do it)

(...)

I whipped off her bloomers 'n stiffened my thumb
An' applied rotation on her sugar plum

I poked 'n stroked till my wrist got numb
But I still didn't hear no Dinah-Moe Humm,
Dinah-Moe Humm

(...)

She was buns-up kneelin'
BUNS UP!
I was wheelin' an dealin'
WHEELIN' AN' DEALIN' AN' OOOOH!
She surrender to the feelin'
SHE SWEETLY SURRENDERED
An' she started in to squealin'

Dinah-Moe watched from the edge of the bed
With her lips just a-twitchin' an' her face gone red
Some drool rollin' down
From the edge of her chin
While she spied the condition
Her sister was in
She quivered 'n quaked
An' clutched at herself
While her sister made a joke
About her mental health
'Till Dinah-Moe finally
Did give in
But I told her
All she really needed
Was some discipline . . .
 

De video van Dinnah Moe Humm is van de live registratie Baby Snakes uit 1979. De film bevat beelden van Frank Zappa's 1977 Halloween concert in New York City's Palladium Theater. Helaas bevat de versie hier Spaanse ondertiteling. Nou ja, zie het van de positieve kant: zo spijker je je Spaans gratis bij.

Bronvermelding

Voor de algemene informatie over de artiesten, de albums en de nummers heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de Nederlands- en Engelstalige versies van de Wikipedia websites. Ik heb getracht de delen die ik heb gebruikt zoveel mogelijk in eigen woorden over te zetten. Verder heb ik vaak delen weggelaten of nieuwe tekstgedeeltes toegevoegd. Mijn overige bronnen zijn diverse biografiën over Frank Zappa en het boek Off the record van de Belgische muziekjournalist Serge Simonart bij het hoofdstuk over Peter Gabriel. Voor het overige heb ik geput uit mijn eigen parate kennis.

Reacties (13)

 • H. Roelfs

  H. Roelfs

  24 mei 2015 op 20:49 | #

  Mooie tekst. Laat je nadenken over de achtergronden van de nummers. Sommige feiten kende ik al maar heb ook veel nieuwe dingen geleerd.

  antwoord

  • Webmaster Meijer

   Webmaster Meijer

   24 mei 2015 op 21:35 | #

   Bedankt voor je reactie Rieks! Ik ben ook benieuwd of je sommige van de songs anders gaat beluisteren

   antwoord

 • Sas

  Sas

  24 mei 2015 op 23:27 | #

  Weer wat geleerd ;-) Nu de rest van je website mooi aanvullen

  antwoord

 • j. Meijer

  j. Meijer

  27 mei 2015 op 17:38 | #

  Leuke site. Goede verhalen. Ga zo door. Veel succes

  antwoord

 • Jeroen

  Jeroen

  28 mei 2015 op 16:57 | #

  Let's Talk About Sex (Nummer van Salt-N-Pepa uitgebracht in 1991. Nummer gaat over veilige sex, de positieve en negatieve kanten van sex en de censuur die seks had rond die tijd in de Amerikaanse media).

  Leuk dat je dit thema als eerste hebt uitgewerkt Richard, mede omdat de muziekindustrie hand en hand gaat met dit thema en als wij het mogen geloven staat voor sex, drugs and rock'n'roll. Oftewel een losbandige levensstijl waarin seks, drugs en (rock)muziek centraal staan. Misschien is de tweede in dit rijtje (drugs) een inspiratie voor je tweede tekstinterpretaties. Ik heb in elk geval met veel plezier de eerste gelezen.

  Hierbij wil ik ook nog even een duit in het zakje doen met een nummer van The Doors (Back door man). De uitdrukking "achterdeur man" verwijst naar een man die een affaire heeft met een gehuwde vrouw, met behulp van de achterdeur verlaat hij het huis weer, voordat de man thuis komt.


  Tekst:

  Well, all you people there tryin' to sleep,
  I'm out there making it my midnight treat— yeah,
  'Cause I'm a back door man.
  The men don't know
  But the little girls understand.
  All right, yeah!

  You men eat your dinner,
  Eat your pork and beans
  I eat more chicken
  Any man ever seen — yeah, yeah.

  antwoord

  • Webmaster Meijer

   Webmaster Meijer

   30 mei 2015 op 20:59 | #

   Leuke duit in het zakje Jeroen. Zo zie je maar dat een lijst van tien nummer eigenlijk nog veel te kort is. Oh ja, jij zei persoonlijk tegen mij dat er veel linkjes met Zappa waren te vinden in het artikel. Wist je dat er ook een link is tussen Jim Morrison en Frank Zappa? Jim had ooit wat met Pamela Des Barres bij wie Zappa op dat moment in huis woonde in de buurt van L.A. Daar kwam Frank op den duur Jim tegen. Ik geloof niet dat Frank erg op Jim gesteld was als persoon, maar zijn muziek wel interessant genoeg vond om ooit voor te stellen een album voor hun te produceren.

   antwoord

 • Sonofrikus

  Sonofrikus

  24 december 2015 op 20:31 | #

  L.M.L.Y.P. afkomstig van de LP "God Ween Satan-the oneness" van de onvolprezen band Ween is een prima aanvulling op dit lijstje. Luister zonder verder commentaar. Live steevast aangeprezen als: Let Me Love You Prince.

  antwoord

  • Webmaster Meijer

   Webmaster Meijer

   27 december 2015 op 11:36 | #

   Sonofrikus, nog nooit van Ween gehoord. Heb het gelijk geluisterd. Toch wel funky shit! En die tekst...Tsja, die is lekker expliciet ;-)

   antwoord

 • Erik

  Erik

  13 september 2017 op 15:11 | #

  Mooi verhaal Richard. Ik kan nu nooit meer neutraal naar Peter Gabriel luisteren.

  antwoord

  • Webmaster Meijer

   Webmaster Meijer

   13 september 2017 op 20:10 | #

   Dank je Erik. Sorry dat ik Sledgehammer voor je verpest heb. Of is ie er juist beter door geworden?

   antwoord

 • Erik

  Erik

  14 september 2017 op 09:16 | #

  Tja, wat zal ik zeggen.....
  Overigens had ik ook wel een nummer als Love in an elevator van Aerosmith verwacht. Of was dat te veel een inkopper?

  antwoord

  • Webmaster Meijer

   Webmaster Meijer

   14 september 2017 op 14:36 | #

   Ik vind Love in an elevator wel een goede optie voor een nieuw lijstje. Wie weet komt die er ook nog wel, want het onderwerp 'rooie oortjes' in de muziek vind ik een dankbaar onderwerp. En de viespeuken van Aerosmith mogen eigenlijk niet ontbreken. ;-)

   antwoord

 • Jan Prikken

  Jan Prikken

  02 september 2018 op 02:53 | #

  Ik heb een paar liedjes beluisterd Richard! Indrukwekkend!!! Ik denk dat ik de liedjes vaker ga draaien.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen